Choroby dotykające stóp i paznokci

Nasze stopy mogą być dotknięte przez różne schorzenia. Z nich zwykle, bo w ponad połowie wypadków, nasze stopy są zaatakowane przez grzybicę. Wskutek niej nasze paznokcie stają się żółte oraz dobitnie grubsze. Zachorowaniu na grzybicę paznokci dopisuje noszenie niewygodnego, zwłaszcza zbyt wąskiego obuwia. Inną chorobą jest tzw. zespół zielonych paznokci, jakiej zwykle ulegają osoby zmywające naczynia oraz moczący ręce w detergentach. W tkankach wału paznokciowego może powstać natomiast stan zapalny, nazwany zanokcicą. Wreszcie choroby wirusowe są w stanie spowodować brodawki płytek paznokciowych, których skutkiem może być brak wzrastania paznokcia. Wszelkie te choroby można odkryć i należycie wcześnie je leczyć to naturalnie dzięki przeróżnego typu badaniom, w szczególności badaniom bakteriologicznym i badaniom syntetycznym składu paznokcia. Chorobom tym wolno również zawczasu zapobiegać przez dobrą pielęgnację paznokcia, niemniej jednak w razie konieczności też zmiana sposobu odżywiania oraz obuwia.

Wspominaliśmy już, że paznokcie w wielu przypadkach ulegają urazom mechanicznym. Pod taki specyficzny rodzaj urazu wolno podciągnąć także obgryzanie paznokci. Występuje naturalnie tylko u rąk, choć może jakiś cyrkowiec bądź gimnastyk potrafiłby także obgryzać paznokcie u nóg. Jest bez wątpienia oznaką gigantycznego zdenerwowania oraz złych nawyków, częściej napotykane u młodych ludzi. Obgryzać wolno także skórki w okolicach paznokci. 

Dokąd się udać, by mieć śliczne i zdrowe stopy?

Żeby posiadać piękne oraz zadbane stopy, należy je oczywiście każdego dnia pielęgnować, jednakowoż także dbać o profesjonalne buty oraz leczenie chorób paznokci, jeżeli takowe już na stopach występują. Jeżeli niemniej jednak profilaktyka nie pomaga, polecamy podolog Warszawa – podolodzy to lekarze, którzy specjalizują się w leczeniu schorzeń stóp, dłoni i paznokci. Powróćmy niemniej jednak do dbania o stopy – jedną ze szczególnych odmian dbałości o stopy jest zastosowanie właściwej diety. Co w następstwie tego powinniśmy jeść? Konieczne jest zapewnienie organizmowi należytej ilości białek, w tym aminokwasów egzogennych, występujących w białkach jaj, mleku, serach oraz ryżu, dalej wapnia, znajdującego się w mleku, żółtkach jaj, serach, w następnej kolejności żelaza z czerwonego mięsa lub też natki pietruszki, krzemu, którego przede wszystkim dużo jest w świeżych owocach i warzywach, magnezu, który jest składnikiem kakao, czekolady oraz migdałów, oraz cynku, który jest zawarty m.in. w burakach, kapuście oraz kiełkach pszenicy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *